Sposób przygotowania:
Kawowo-czekoladowa pascha z nutą orzechówETAP 1
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości wody tak, by przyjęła konsystencje rozpuszczonej czekolady. Orzechy mielimy.
W misce umieszczamy cukier puder, żółtka oraz masło. Ucieramy je na puszystą masę.
ETAP 2
Do utartych składników dodajemy stopniowo ser oraz wlewamy śmietankę.
ETAP 3
Gotową masę serową dzielimy na dwie części. Do pierwszej z nich dodajemy rozpuszczoną kawę.
ETAP 4
Formę na paschę (salaterkę) wykładamy zwilżoną gazą. Na jej dnie umieszczamy kawowy ser.
ETAP 5
Do drugiej części sera dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Gdy ta połączy się z serem dodajemy orzechy. Ponownie całość miksujemy.
Czekoladowo- orzechowy ser wykładamy na kawowy.
Tak przygotowaną paschę umieszczamy w lodówce i pozostawiamy na około 12 godzin.
Gotową paschę delikatnie wyjmujemy z formy, zdejmujemy gazę i dowolnie dekorujemy.
Do dekoracji wierzchu użyłam czekolady rozpuszczonej z mlekiem. Dół deseru został obtoczony połówkami czekoladowych jajek.
marietta