jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Kawowo-czekoladowa pascha z nutą orzechów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Pascha to deser, który jak najbardziej kojarzy się z Wielkanocą. Zazwyczaj deser ten jest wykończony kolorowymi owocami kandyzowanymi. Jaki smak przybierze nasz serowy specjał zależy jednak od nas samych.

Kawowo-czekoladowa pascha z nutą orzechów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kawowo-czekoladowa pascha z nutą orzechów

SKŁADNIKI

  • 1 kg twarogu dobrze odciśniętego ( najlepiej 3 x mielony) ,
  • 6 świeżych żółtek (u mnie wiejskie),
  • 200 gram masła 82% tłuszczu,
  • ok 200- 210 gram cukru pudru do smaku (ilość według uznania),
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%,
  • 1 czekolada gorzka,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
  • 7 dag orzechów włoskich

DODATKOWO

  • Czekoladowe jajeczka do dekoracji,
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 1 łyżka mleka do rozpuszczenia czekolady

Sposób przygotowania:

Kawowo-czekoladowa pascha z nutą orzechów

ETAP 1

Kawowo-czekoladowa  pascha z nutą orzechów
Masło, żółtko oraz cukier ucieramy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości wody tak, by przyjęła konsystencje rozpuszczonej czekolady. Orzechy mielimy.
W misce umieszczamy cukier puder, żółtka oraz masło. Ucieramy je na puszystą masę.

ETAP 2

Kawowo-czekoladowa  pascha z nutą orzechów
W dalszej kolejności dokładamy ser

Do utartych składników dodajemy stopniowo ser oraz wlewamy śmietankę.

ETAP 3

Kawowo-czekoladowa  pascha z nutą orzechów
Do połowy sera dodajemy kawę

Gotową masę serową dzielimy na dwie części. Do pierwszej z nich dodajemy rozpuszczoną kawę.

ETAP 4

Kawowo-czekoladowa  pascha z nutą orzechów
Kawowy ser wykładamy do przygotowanej salaterki

Formę na paschę (salaterkę) wykładamy zwilżoną gazą. Na jej dnie umieszczamy kawowy ser.

ETAP 5

Kawowo-czekoladowa  pascha z nutą orzechów
Do czekoladowej masy dodajemy orzechy włoskie

Do drugiej części sera dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Gdy ta połączy się z serem dodajemy orzechy. Ponownie całość miksujemy.
Czekoladowo- orzechowy ser wykładamy na kawowy.
Tak przygotowaną paschę umieszczamy w lodówce i pozostawiamy na około 12 godzin.
Gotową paschę delikatnie wyjmujemy z formy, zdejmujemy gazę i dowolnie dekorujemy.
Do dekoracji wierzchu użyłam czekolady rozpuszczonej z mlekiem. Dół deseru został obtoczony połówkami czekoladowych jajek.