Sposób przygotowania:
Pascha z żurawiną
Żurawinę wsypujemy do miseczki . Orzech włoskie siekamy dużym nożem. Morele kroimy w paski potem w kosteczkę . Migdały siekamy nożem. Do garnka wlewamy wodę ustawiamy miskę i wbijamy żółtka. Ubijamy na puch dodając cukier. Do pięknie ubitych żółtek wlewamy śmietanę mieszamy . Następnie po kawałku dodajemy miękkie masło. Mieszamy aż się rozpuści. Ściągamy miskę z kąpieli. Dodajemy przemielony twaróg. Dokładnie mieszamy. Wcześniej przygotowana mieszankę bakalii dodajemy do masy. Mieszamy. Durszlak wykładamy pieluszką wykładamy masę pozostałą pieluszkę zawijamy u góry durszlaka . Kładziemy na wierzch deskę i obciążamy miseczką z wodą . Wstawiamy na noc do lodówki.Wyciągamy , układamy na talerzu i ozdabiamy.