Sposób przygotowania:
Bakaliowa pascha z biszkoptami
Do miseczki wrzucić pokrojone morele, śliwki. Dodać rodzynki i kostkę ananasową. Zalać szklanką wrzątku i zostawić na około 1 godzinę. Następnie porządnie odcedzić. Ser przetrzeć przez sito lub zmielić 2 krotnie w maszynce. Do miski przełożyć miękką margarynę, dodać ziarenka wanilii i utrzeć ją na pulchny krem z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku stale ucierając. Dodać amaretto. Następnie dodawać po łyżce sera cały czas ucierając. Na koniec dodać bakalie wraz ze skórką pomarańczową i delikatnie wymieszać łyżką. Biszkopty pokruszyć dosyć drobno ( 4-5 sztuk zostawić w całości). Miskę wyłożyć folią aluminiową i wysypać na dno pokruszone biszkopty. Lekko je docisnąć. Dać połowę przygotowanej masy serowej i także lekko docisnąć. Kolejna warstwa to pokruszone biszkopty i ser. Na wierzchu ułożyć biszkopty w całości. Do środka zawinąć płaty folii, nakryć talerzykiem i docisnąć słoikiem np. dżemu. Odłożyć do lodówki na calą noc. Kolejnego dnia w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i dodać do niej mleko i dobrze wymieszać aż konsystencja będzie gładka. Paschę wyjąć z miski i polać z wierzchu polewą czekoladową i zostawić do zastygnięcia. Smacznego!
2milutka
monikaT83
Ewa
monikaT83
Anat Hochberg