SUPERPRZEPIS

Babka szafranowa

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Babka szafranowa Więcej zdjęć (2)

Szafran to bardzo droga przyprawa. Ja miałam taką przyjemność, że go dostałam. Długo myślałam jak go wykorzystać i wybór padł na babkę szafranową. Babka wyszła pyszna o wyrazistym smaku szafranu. Pięknie żółciutka. Polecam na Wielkanoc.

Składniki:

Babka szafranowa

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki nitek szafranu ( 0,2 g )

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Babka szafranowa

Wykonanie ciasta:

Babka szafranowa
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Mleko podgrzewamy, powinno być dobrze ciepłe, następnie rozpuszczamy w nim nitki szafranu i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy.

Następnie dodajemy na przemian mąkę tortową, proszek do pieczenia i mleko z szafranem. Ucieramy na gładkie ciasto.

Przygotowanie do pieczenia:

Babka szafranowa
Nastepnie ciasto przekładamy do foremki.

Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy do niej ciasto.

Pieczenia i podanie:

Babka szafranowa
Następnie babkę pieczemy, studzimy i podajemy.

Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-55 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Babkę studzimy i wyjmujemy z formy.

Gotową babkę oprószamy cukrem pudrem i podajemy.