Sposób przygotowania:
Babka szafranowaWykonanie ciasta:

Mleko podgrzewamy, powinno być dobrze ciepłe, następnie rozpuszczamy w nim nitki szafranu i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy.
Następnie dodajemy na przemian mąkę tortową, proszek do pieczenia i mleko z szafranem. Ucieramy na gładkie ciasto.
Przygotowanie do pieczenia:

Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy do niej ciasto.
Pieczenia i podanie:

Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-55 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Babkę studzimy i wyjmujemy z formy.
Gotową babkę oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam przepis.:)