Sposób przygotowania:
Kawowy mazurekETAP 1
CIASTO: Na stolnicę wykładamy mąkę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli jajko, żółtko, cukier, tłuszcz i proszek do pieczenia. Całość zagniatamy.
ETAP 2
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,8. Wykładamy nim dno przygotowanej tortownicy. Z pozostałości formujemy dekoracyjny brzeg. U mnie są to małe kulki ułożone koło siebie. Uformowane ciasto pieczemy około 30 minut w 180°C do zrumienienia.
ETAP 3
Po upieczeniu, studzimy je.
ETAP 4
NADZIENIE: CZEKOLADOWE WYPEŁNIENIE: Mleko przegotowujemy. W ciepłym rozpuszczamy kawę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej dodajemy serek mascarpone. Gdy połączy się on z czekoladą, całość łączymy z kawą
ETAP 5
Kawową masę wylewamy na ostudzone ciasto kruche. Mazurka schładzamy około 1 godziny, by nadzienie zastygło. Przed podaniem dowolnie go dekorujemy. U mnie dekoracje stanowią bezy, mini biszkopty, starta czekolada oraz żywe kwiaty.
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2