Sposób przygotowania:
Mazurek z masą kawową
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z masłem. Dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Drugą cześć ciasta rozwałkowujemy i kroimy na cztery pasy o szerokości 3cm. Dwa pasy o długości 45 cm i dwa o długości 30cm. Dłuższe pasy nacinamy dwa razy wzdłuż na 44cm, a krótsze nacinamy na 29cm. Zaplatamy cztery warkocze, dłuższe przekładając 13 razy, a krótsze 6 razy. Brzegi ciasta na blaszce smarujemy białkiem. Dookoła ciasta układamy warkocze, lekko dociskamy. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Masa budyniowa: Z mleka odlewamy 100ml. Pozostałe mleko zagotujemy z cukrem i kawą rozpuszczalną. W odlanym mleku mieszamy budyń. Wymieszaną masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Nadal ucierając wlewamy zimną kawę parzoną. Ucieramy. Masę wykładamy na środek upieczonego ciasta. Wyrównujemy. Wierzch ciasta dekorujemy płatkami migdałowymi, cukrowymi różyczkami oraz pisakami.