Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Mazurek z masą kawową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny mazurek z masą kawową. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Po prostu niebo w gębie. Polecam!!!

Mazurek z masą kawową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek z masą kawową

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 150g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • białko do posmarowania
  • Masa kawowa:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki mocnej kawy parzonej
  • 150g masła
  • Dodatkowo:
  • płatki migdałowe
  • piaski cukrowe
  • różyczki cukrowe

Sposób przygotowania:

Mazurek z masą kawową
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z masłem. Dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Drugą cześć ciasta rozwałkowujemy i kroimy na cztery pasy o szerokości 3cm. Dwa pasy o długości 45 cm i dwa o długości 30cm. Dłuższe pasy nacinamy dwa razy wzdłuż na 44cm, a krótsze nacinamy na 29cm. Zaplatamy cztery warkocze, dłuższe przekładając 13 razy, a krótsze 6 razy. Brzegi ciasta na blaszce smarujemy białkiem. Dookoła ciasta układamy warkocze, lekko dociskamy. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Masa budyniowa: Z mleka odlewamy 100ml. Pozostałe mleko zagotujemy z cukrem i kawą rozpuszczalną. W odlanym mleku mieszamy budyń. Wymieszaną masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Nadal ucierając wlewamy zimną kawę parzoną. Ucieramy. Masę wykładamy na środek upieczonego ciasta. Wyrównujemy. Wierzch ciasta dekorujemy płatkami migdałowymi, cukrowymi różyczkami oraz pisakami.
Mazurek z masą kawową
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną cześć wykładamy na blaszkę.
Mazurek z masą kawową
Pozostałe ciasto kroimy na pasy i zaplatamy warkocze.
Mazurek z masą kawową
Warkocze układamy dookoła ciasta na blaszce. Ciasto pieczemy.
Mazurek z masą kawową
Przygotujemy masę kawową. Wykładamy na wierzch ciasta.