Sposób przygotowania:
Mazurek czekoladowo-kawowyCiasto:
Składniki ciasta należy posiekać, a następnie dość szybko zagnieść.
Ciastem wylepić blaszkę wysłaną papierem do pieczenia (brzegi powinny być podniesione).
Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto po nakłuwać za pomocą widelca i umieścić w rozgrzanym piekarniku.
Piec 20-25 minut - do zarumienienia się - w 180-190 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Masa/krem:
Śmietankę należy podgrzać w garnuszku.
Dodać czekoladę z masłem i wszystko razem mieszając - podgrzewać do powstania jednolitej konsystencji.
Na końcu wmieszać kawę.
Krem ostudzić i schłodzić w lodówce, aby delikatnie zgęstniał.
Całe ciasto:
Masę/krem umieścić na upieczonym spodzie.
Mazurka udekorować i po raz kolejny wstawić do lodówki, aby nadzienie porządnie stężało.
Justi2401
gusia1000