Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Mazurek czekoladowo-kawowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przedstawiam przepysznego mazurka na kruchym cieście z mąką migdałową i pysznym czekoladowo-kawowym nadzieniem, które lekko się ciągnie.

Mazurek czekoladowo-kawowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mazurek czekoladowo-kawowy

Forma o wymiarach około 14 x 26 cm, ciasto:

Masa/krem:

  • 250 g czekolady mlecznej
  • 20 g masła
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 1-2 łyżki kawy

Moja dekoracja:

  • ziarna kawy
  • płatki migdałowe
  • skórka pomarańczowa
  • ozdoby cukrowe

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowo-kawowy

Ciasto:

Mazurek czekoladowo-kawowy
Ciasto najlepiej piec z dzień wcześniej.

Składniki ciasta należy posiekać, a następnie dość szybko zagnieść.

Ciastem wylepić blaszkę wysłaną papierem do pieczenia (brzegi powinny być podniesione).

Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto po nakłuwać za pomocą widelca i umieścić w rozgrzanym piekarniku.

Piec 20-25 minut - do zarumienienia się - w 180-190 stopniach.

(Posiadam piekarnik gazowy.)

Masa/krem:

Mazurek czekoladowo-kawowy
Krem zgęstnieje po schłodzeniu w lodówce.

Śmietankę należy podgrzać w garnuszku.

Dodać czekoladę z masłem i wszystko razem mieszając - podgrzewać do powstania jednolitej konsystencji.

Na końcu wmieszać kawę.

Krem ostudzić i schłodzić w lodówce, aby delikatnie zgęstniał.

Całe ciasto:

Mazurek czekoladowo-kawowy
Ciasto należy udekorować według własnego gustu.

Masę/krem umieścić na upieczonym spodzie.

Mazurka udekorować i po raz kolejny wstawić do lodówki, aby nadzienie porządnie stężało.


Tagi:

ciasto mazurek