KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Kebab z kurczakiem zapiekany serem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Turecka poezja smaków, danie pokoleń inne niż wszystkie.

Kebab z kurczakiem zapiekany serem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kebab z kurczakiem zapiekany serem.

 

  • filet z kurczaka,
  • 100 gram sera żółtego dobrego do roztapiania,
  • kilka łyżek oliwy,
  • łyżka kminu,
  • 1/2 łyżka curkumy,
  • 1/2 łyżki mielonej kolendry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka ketchupu,
  • 1/2 łyżeczki ostrego paprykowego sosu,
  • zielenina do dekoracji ( rukola, roszpunka)
  • placek do kebaba,
  • sól, pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Kebab z kurczakiem zapiekany serem.
Podaje przepis dla osób nie posiadających specjalnych urządzeń do opiekania mięsa do kebaba. Filet z kurczaka kroimy na cienkie paski, marynujemy w oliwie, czosnku, kminie, curkumie, soli i pieprzu przez około 3-4 godziny. Rozgrzewamy patelnię pieczemy zamarynowanego kurczaka, jeśli chcemy uzyskać bardziej zarumieniony to skrapiamy kilkoma kroplami miodu ( ostrożnie aby nie był za słodki ). Jak mamy gotowego kurczaka wkładamy do specjalnego tureckiego placka ( można zastąpić tortillą lub bułką do kebabu ), posypujemy serem i zapiekamy w opiekaczu do kebabów ( jeśli nie posiadacie, musicie zrobić to na zwykłej patelni obciążając lub dociskając kebaba aby ciasto się zapiekło a ser roztopił). Gotowego kebaba układamy na talerzu udekorowanym zieleniną, majonezem i pozostałymi sosami. Smacznego.
Kebab z kurczakiem zapiekany serem.
Etap 1
Kebab z kurczakiem zapiekany serem.
Etap 2
Kebab z kurczakiem zapiekany serem.
Etap 4