Keczup błyskawiczny pikantny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Keczupy kupne są niezłe ale dla mnie są niemal wszystkie jednakowe: woda+barwnik+ocet, to główne ich składniki.

Keczup błyskawiczny pikantny

Składniki:

Keczup błyskawiczny pikantny

 

  • 50 dag koncentratu pomidorowego;
  • 50 dag cebuli;
  • 2 duże jabłka winno kwaśne;
  • 25 g papryki słodkiej;
  • ½ -1 łyżeczki pasty chili (stosuję własnej produkcji, z działki)¹
  • szczypta kminku mielonego(2 palce)
  •    "          gałki muszkatołowej (2 palce)
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego ( lub 1 kostkę knorra)
  • ½ łyżeczki soli;
  • odrobina cukru-wg smaku.
  • ________________________________________________
  • ¹ mieloną mam również ale stosowałem własną pastę,
  • https://gotujmy.pl/pasta-chili,przepisy,35337.htm
  • jeśli użyjesz sproszkowaną paprykę ostrą, lub sproszkowaną chili, to radzę użyć połowę, lepiej dodać niż ...

Sposób przygotowania:

Keczup błyskawiczny pikantny
Cebulę i jabłka obrane, i bez gniazda nasiennego pokrojone podduś w jak najmniejszej ilości wody, z solą . Zmiksuj bardzo mocno, dodaj koncentrat, przyprawy, gotuj na małym płomieniu (podłóż płytkę dystansową) ok 10 minut, stale mieszając by się nie przypaliło, weź odrobinę na talerzyk, ostudź ... spróbuj  (tylko można na zimno (!) ma inny i właściwy smak!), jeśli trzeba dopraw. Gorący, gotowy keczup przełóż do małych wyparzonych słoiczków (używam po musztardzie, koncentratach), postaw "na głowie" do ostygnięcia. Możesz przechowywać jak każde przetwory. Po otwarciu możesz stosować ten keczup do "komponowania" innych sosów ; np. z czosnkowym, z majonezem, musztardą fantazje dozwolone... Na początek proponuję: daj ½ łyżeczki chili i spróbować, lepiej dodawać, bo ująć nie da rady. Przyjemnego grillowania i nie tylko.