Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Keczup domowy- hot

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Suszyłam pomidory, zostały gniazda nasienne- z których wyszedł pyszny keczup.

Keczup domowy- hot

Składniki:

Keczup domowy- hot

 

  • Pomidory Lima- 1,5 kg,
  • cebula- 1 szt,
  • papryka czerwona duża- 1 szt,
  • papryczka chili- 1/4 szt,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Keczup domowy- hot
Z pomidorów odmiany Lima wyciąć do płaskiego garnka środki( całe gniazda nasienne). Dodać łyżeczkę cukru, dwie szczypty soli i dusić na małym ogniu, żeby odparowało jak najwięcej wody. Po 10 minutach dołożyć pokrojoną w piórka dużą cebulę i obraną ze skórki czerwoną paprykę( papryka nie musi być drobno posiekana ale najlepiej sparzona wrzątkiem i obrana ze skórki). Dusić wszystko razem około 40 minut. Na 10/15 minut przed końcem duszenia dodać bardzo drobno pokrojona papryczkę chili. Po zdjęciu z ognia zmiksować sos blenderem na gładką masę. Doprawić do smaku, zagotować- jak tylko zabulgocze odstawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego.

Tagi:

domowy