eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Keczupowo - kefirowe ostre udka Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Nacięte udka kurczaka marynowane w ostrym keczupie i kefirze z przyprawami. Udka obsmażone i duszone do miękkości.

Keczupowo - kefirowe ostre udka Eli

Składniki:

Keczupowo - kefirowe ostre udka Eli

mięso

  • 2 udka kurczaka
  • 200 ml ostrego keczupu
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • pieprz cayenne do smaku
  • 200 ml kefiru
  • sól do smaku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego

dodatki

Sposób przygotowania:

Keczupowo - kefirowe ostre udka Eli

marynowanie mięsa

Keczupowo - kefirowe ostre udka Eli
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem udka naciąć.

Udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć.

marynowanie mięsa cd

Keczupowo - kefirowe ostre udka Eli
Składniki marynaty wymieszać ,zalać udka i włożyć do lodówki na noc.

Keczup,paprykę słodką, pieprz cayenne, kefir, czosnek granulowany i sól wymieszać. Marynatą zalać udka i włożyć do lodówki na noc.

przygotowanie cebuli i czosnku

Keczupowo - kefirowe ostre udka Eli
Obraną cebulę pokroić w kostkę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie mięsa

Keczupowo - kefirowe ostre udka Eli

Udka wyjąć z lodówki i oczyścić z marynaty. W rondlu rozgrzać olej, włożyć udka i obsmażyć z obu stron. Do udek dodać cebulę, czosnek i jeszcze chwilę smażyć razem aż cebula się zeszkli.

przygotowanie mięsa

Keczupowo - kefirowe ostre udka Eli

Do udek dodać cebulę, czosnek i jeszcze chwilę smażyć razem aż cebula się zeszkli.

przygotowanie mięsa

Do mięsa dodać marynatę, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Gotowe udka wyjąć z sosu. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Ja podałam udka z tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki. Smacznego!