Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z nadzieniem cebulowo-miodowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Moja rodzinka bardzo lubi piersi z kurczaka z nadzieniem:) Tym razem na nadzienie wybrałam cebulę, a podkręciłam smak miodem...

Pierś z kurczaka z nadzieniem cebulowo-miodowym

Składniki:

Pierś z kurczaka z nadzieniem cebulowo-miodowym

 

  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki gorczycy białej
  • 1/2 łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka miodu
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do mięs - wg uznania

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z nadzieniem cebulowo-miodowym

Etap 1

Pierś z kurczaka z nadzieniem cebulowo-miodowym
Wszystkie przyprawy ziarniste przełożone do moździerza.

Do moździerza przełożyć kumin, kolendrę, gorczycę, pieprz i ziele angielskie, dokładnie utrzeć.

Etap 2

Pierś z kurczaka z nadzieniem cebulowo-miodowym
Pokrojona w piórka cebula i posiekany czosnek i chili.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę bez pestek.

Etap 3

Pierś z kurczaka z nadzieniem cebulowo-miodowym
Cebula czosnek i chili zeszklone na oleju.

Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę chili.

Etap 4

Pierś z kurczaka z nadzieniem cebulowo-miodowym
Utarte przyprawy dodane do zeszklonej cebuli z czosnkiem i chili.

Dodać do tego utarte przyprawy, smażyć chwilę razem.

Etap 5

Pierś z kurczaka z nadzieniem cebulowo-miodowym

Dodać miód i koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilkę podsmażać cały czas mieszając.

Etap 6

Pierś z kurczaka z nadzieniem cebulowo-miodowym

Dodać trochę soli, wlać pół szklanki wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.

Etap 7

Pierś z kurczaka z nadzieniem cebulowo-miodowym

Każdą pierś z kurczaka naciąć w środku tworząc kieszonki.

Etap 8

Pierś z kurczaka z nadzieniem cebulowo-miodowym

Do mięsnych kieszonek nałożyć przygotowany farsz, brzegi mięsa spiąć wykałaczkami.

Etap 9

Pierś z kurczaka z nadzieniem cebulowo-miodowym

Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, posypać z obu stron przyprawą do mięs, z obu stron mocno zrumienić.

Etap 10

Pierś z kurczaka z nadzieniem cebulowo-miodowym

Do zrumienionego mięsa wlać szklankę wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu po 10 minut z obu stron. Gotowe mięso podzielić na porcje.