Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kefirowy kurczak w krakersach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatne soczyste mięso, panierowane w krakersach i pieczone

Kefirowy kurczak w krakersach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kefirowy kurczak w krakersach

 

  • 1 duża pierś
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki keczupu
  • 0,5 paczki krakersów

 

Sposób przygotowania:

Kefirowy kurczak w krakersach
Pierś umyć, osuszyć. Przekroić w poprzek na pół. Do małego garnka lub metalowej miski wlać kefir, dodać keczup i czosnek, roztrzepać. Mięso włożyć do tak przygotowanej marynaty. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. W tym czasie krakersy rozkruszyć (wsypać je do woreczka i wałkiem docisnąć, ja rozkruszyłam w palcach). Mięso wyjąć, lekko tylko otrzepać z marynaty i obtoczyć dokładnie w krakersach. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 30 minut w 190stopniach. Tak przygotowane mięsko podałam z ryżem i surówką
Kefirowy kurczak w krakersach
Pierś umyć osuszyć Przekroić w poprzek na pół
Kefirowy kurczak w krakersach
Do małego garnka lub metalowej miski wlać kefir dodać keczup i czosnek roztrzepać
Kefirowy kurczak w krakersach
Mięso włożyć do tak przygotowanej marynaty Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny W tym czasie krakersy rozkruszyć
Kefirowy kurczak w krakersach
Mięso wyjąć lekko tylko otrzepać z marynaty i obtoczyć dokładnie w krakersach Ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok 30 minut w 190stopniach