Sposób przygotowania:
Kurczak wędzony
Posolić kurczaka od wewnątrz i z zewnątrz, natrzeć majerankiem i pozostawić w lodówce na 1 dzień. Następnie do 2 dl wody wsypać anyżek, bazylię i tymianek, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, po czym włożyć całego kurczaka, dusić pod przykryciem, do miękkości, w międzyczasie przewrócić na drugą stronę. Blachę do pieczeni lub żelazny garnek wyłożyć folią, ułożyć na niej ugotowany ryż, liście herbaciane, cukier oraz młodą cebulę ze szczypiorkiem, wymieszać wszystko razem. Na wierzch położyć kurczaka, garnek postawić na ogniu, gdy folia się nagrzeje, przykryć pokrywką i pozostawić na małym ogniu. Kiedy mieszanka na folii zbrązowieje, kurczak jest gotowy. Po 10 min pokroić kurczaka na kawałki i ułożyć na półmisku.