Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Kurczak wędzony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać z różnymi warzywami, polanego sosem majonezowym z dodatkiem kefiru, posypanego posiekaną zieloną pietruszką.

Kurczak wędzony

Składniki:

Kurczak wędzony

 

  • (2 porcje):
  • 1 kurczak
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 dl wody
  • 1 łyżeczka anyżku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Szczypta tymianku
  • Sól do smaku
  • Do wędzenia:
  • 2 garście gotowanego ryżu
  • 2 łyżeczki liści herbacianych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 pędy młodej cebulki ze szczypiorkiem

 

Sposób przygotowania:

Kurczak wędzony
Posolić kurczaka od wewnątrz i z zewnątrz, natrzeć majerankiem i pozostawić w lodówce na 1 dzień. Następnie do 2 dl wody wsypać anyżek, bazylię i tymianek, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, po czym włożyć całego kurczaka, dusić pod przykryciem, do miękkości, w międzyczasie przewrócić na drugą stronę. Blachę do pieczeni lub żelazny garnek wyłożyć folią, ułożyć na niej ugotowany ryż, liście herbaciane, cukier oraz młodą cebulę ze szczypiorkiem, wymieszać wszystko razem. Na wierzch położyć kurczaka, garnek postawić na ogniu, gdy folia się nagrzeje, przykryć pokrywką i pozostawić na małym ogniu. Kiedy mieszanka na folii zbrązowieje, kurczak jest gotowy. Po 10 min pokroić kurczaka na kawałki i ułożyć na półmisku.