Sposób przygotowania:
Keks
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do dowolnego naczynia, miski. Białka jaj oddzielić od żółtek. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie do utartych składników dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Na sam koniec miksowania dodać spirytus (lub sok z cytryny) oraz bakalie i miksować całość jeszcze przez chwilę na niedużych obrotach miksera. Ubić pianę z białek. Sztywną pianę wmieszać delikatnie za pomocą łyżki do wcześniej zmiksowanych składników. Niedużą blaszkę, keksową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać surowe ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec keks niecałą godzinę (50 - 55 minut) do tak zwanego "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem po wierzchu.