anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Keks

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis znalazłam w starym kalendarzu mojej babci,trochę go zmodyfikowałam,ale polecam bo ciasto robi się szybko i jest smaczne.

Keks

Składniki:

Keks

 

  • 50 dkg mąki
  • 30 dkg margaryny
  • 20 dkg cukru pudru
  • 10 jajek
  • 20 dkg rodzynków
  • dowolne bakalie do keksu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach rumowy
  • 2 cukry waniliowy
  • (jest to przepis na podwójną porcje)

Sposób przygotowania:

Keks
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dodać po jednym żółtku i dalej ucierać,następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać bakalie(rodzynki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i obtoczyć w mące) na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z odrobiną soli,delikatnie wymieszać. Keksówki o wymiarach 11x40 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. (Z tej porcji wychodzą 3 keksówki) Możemy upiec w 2 większych. Piec w 180 °C około 50-60 min.