zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Keks

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Łatwy,prosty i szybko znika z talerza :-)))))

Keks

Składniki:

Keks

 

  • 300g bakalii
  • 250g mąki pszennej
  • 250g cukru pudru
  • 5 jaj
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyzeczka spirytusu

Sposób przygotowania:

Keks
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i na chwile odstawić.Margaryne utrzeć z żółtkami dodając stopniowo cukier puder.Do tej utartej masy dodajemy spirytus i partiami mąkę z proszkiem do pieczenia-mieszamy mikserem na wolnych obrotach.Następnie dodajemy piane z białek i bakalie-delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy i pieczemy ok. 50min. w temp. 170*C. Po upieczeniu i ostudzeniu można polać polewą czekoladową.