edyta18-20

edyta18-20

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Keks

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo pyszne ciasto, polecam.

Keks

Składniki:

Keks

 

  • 25 dag masła
  • 25 dag mąki tortowej
  • 5 jaj
  • 25 dag cukru pudru
  • skórka z dużej cytryny
  • 2 cukry waniliowe
  • kieliszek wódki plus esencja rumowa
  • 25 dag rodzynek
  • orzechy pokrojone i obtoczone w mące
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Keks
Masło utrzec dodając stopniowo po jajku oraz partiami- mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Kiedy składniki zostaną dobrze utarte, wlac alkohol i zapach, dodac bakalie, otartą skórkę wyszorowanej i sparzonej cytryny i wymieszac. Blaszkę posmarowac masłem i wysypac bułką tartą. Napełnic ciastem do 2/3 wysokości. Piec aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.

Tagi:

keks ciasto