Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Keks z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszny keks na letnie popołudnie.

Keks z bakaliami

Składniki:

Keks z bakaliami

 

  • 25 dag mąki
  • 5 jaj
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag bakalii
  • 1 łyżeczka spirytusu

Sposób przygotowania:

Keks z bakaliami
W makutrze utrzeć margarynę. Dodawać stopniowo jajka. Wsypywać powoli cukier puder i nadal ucierać. Do tak przygotowanej masy dać spirytus. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do utartej masy. Nadal ucierać, aż powstanie jednolita konsystencja. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z masą. Dodać bakalie. Wszytko dokładnie wymieszać. Piec około 50 minut w temp. 160 stopni.