SUPERPRZEPIS

Keks marcepanowy z bakaliami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Keks marcepanowy z bakaliami

Marcepanowe ciasto, a w nim bogactwo bakalii i kandyzowanych skórek, czyli to co w keksie powinno się znaleźć.

Składniki:

Keks marcepanowy z bakaliami

 

  • 200 g masła
  • 200 g masy marcepanowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml amaretto
  • 50 g suszonej żurawiny 
  • 50 g suszonych śliwek 
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g mieszanki kandyzowanych owoców
  • polewa czekoladowa
  • prażone płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Keks marcepanowy z bakaliami

ETAP 1:

Keks marcepanowy z bakaliami
Ucierając masło z marcepanem dodawać po jednym jajku.

Żurawinę, śliwki, morele i orzechy włoskie posiekać nożem.

Zalać alkoholem i pozostawić na parę godzin lub na całą noc.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i masą marcepanową.

Stale ucierając dodawać po jednym jajku, kolejne po rozmiksowaniu poprzedniego.

ETAP 2:

Keks marcepanowy z bakaliami

Kiedy masa będzie gładka i puszysta, wsypać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.

ETAP 3:

Keks marcepanowy z bakaliami
Na końcu dodać bakalie namoczone w alkoholu i skórki kandyzowane.

Dokładnie zmiksować, na końcu dodając wszystkie bakalie łącznie z alkoholem, w którym się moczyły.

Keksówkę wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 45 minut do suchego patyczka.

Po wystudzeniu polać polewą czekoladową, obsypać płatkami migdałowymi, a kiedy zastygnie pokroić na plastry.

Smacznego :)

Tagi:

ciasto keks