Sposób przygotowania:
Keks marcepanowy z bakaliamiETAP 1:
Żurawinę, śliwki, morele i orzechy włoskie posiekać nożem.
Zalać alkoholem i pozostawić na parę godzin lub na całą noc.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i masą marcepanową.
Stale ucierając dodawać po jednym jajku, kolejne po rozmiksowaniu poprzedniego.
ETAP 2:
Kiedy masa będzie gładka i puszysta, wsypać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
ETAP 3:
Dokładnie zmiksować, na końcu dodając wszystkie bakalie łącznie z alkoholem, w którym się moczyły.
Keksówkę wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 45 minut do suchego patyczka.
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową, obsypać płatkami migdałowymi, a kiedy zastygnie pokroić na plastry.
Smacznego :)
SylaUla