jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Keks z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Owocowy keks długo trzyma świerzość

Keks z owocami

Składniki:

Keks z owocami

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 żółtek
  • 3 białka
  • szklanki bakalii i owoców ( rodzynki, smażona skórka pomarańczowa, orzechy, migdały, gruszki, brzoskwinie, śliwki z kompotu)
  • 1/2 cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Keks z owocami
Owoce osączyć i pokroić w kostkę, wymieszać z 1/5 mąki.

Masło utrzeć z cukrem i zółtkami na puszystą masę, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, dodać bakalie i owoce oraz mąkę, delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do keksuwki wyłożonej pergaminem.

Piec ok. 60 minut w temp. 160-180 stop.C.