Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ketchup ( sos pomidorowy)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ketchup jest stosowany do mięs ciepłych i zimnych, do wędlin i makaronów.

Ketchup ( sos pomidorowy)

Składniki:

Ketchup ( sos pomidorowy)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ketchup ( sos pomidorowy)
Rozgotowujemy dojrzałe pomidory, dodajemy cebulę, czosnek, cynamon,goździki, kilka ziaren angielskiego ziela i czarnego pieprzu oraz koncentrat z grzybów. Po zagotowaniu przecieramy przez sito. Uzyskaną masę nadal gotujemy wraz z cukrem, solą, octem, dopóki nie zgęstnieje.Dodane przyprawy nie mogą zagłuszyć charakterystycznego smaku pomidorów, lecz tylko go uzupełnić. Gotowy sos wlewamy do butelek i zamykamy szczelnie.