Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ketchup z cukinii w słoiczkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na przetwory trwa w najlepsze. Do swoich zapasów dodaliśmy m.in. ketchup z cukinii - ciekawą alternatywę dla tradycyjnego ketchupu pomidorowego.

Ketchup z cukinii w słoiczkach

Składniki:

Ketchup z cukinii w słoiczkach

Na 2 słoiczki:

  • 1 kg cukinii
  • 2 cebule
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 350 g przecieru pomidorowego
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona

Sposób przygotowania:

Ketchup z cukinii w słoiczkach

ETAP 1:

Ketchup z cukinii w słoiczkach
Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce

Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, wraz ze skórką ścieramy na tarce. Posypujemy solą, mieszamy, odstawiamy na 2 godziny.

ETAP 2:

Ketchup z cukinii w słoiczkach
Cebulę pokrojoną w kostkę wsypujemy do garnka

Cebule kroimy w kostkę, wsypujemy do garnka. Dodajemy cukinię, wlewamy szklankę wody, podgrzewamy ok. 50 minut, co jakiś czas mieszając.

ETAP 3:

Ketchup z cukinii w słoiczkach
Do cukinii i cebuli dodajemy ocet i cukier, a następnie przecier pomidorowy

Dodajemy cukier i ocet jabłkowy, podgrzewamy ok. 15 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, mielone papryki i podgrzewamy kolejne 15 minut.

ETAP 4:

Ketchup z cukinii w słoiczkach
Całość blendujemy i doprawiamy pieprzem i solą

Całość blendujemy, doprawiamy pieprzem i solą.

ETAP 5:

Ketchup przekładamy do dobrze wymytych i wyparzonych słoiczków. Dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy. Trzymamy w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.