Sposób przygotowania:
Ketchup z cukinii w słoiczkachETAP 1:
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, wraz ze skórką ścieramy na tarce. Posypujemy solą, mieszamy, odstawiamy na 2 godziny.
ETAP 2:
Cebule kroimy w kostkę, wsypujemy do garnka. Dodajemy cukinię, wlewamy szklankę wody, podgrzewamy ok. 50 minut, co jakiś czas mieszając.
ETAP 3:
Dodajemy cukier i ocet jabłkowy, podgrzewamy ok. 15 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, mielone papryki i podgrzewamy kolejne 15 minut.
ETAP 4:
Całość blendujemy, doprawiamy pieprzem i solą.
ETAP 5:
Ketchup przekładamy do dobrze wymytych i wyparzonych słoiczków. Dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy. Trzymamy w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.