Sposób przygotowania:
Ketchup z cukiniiCukinia
Cukinie obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Resztę ścieramy na grubej tarce i solimy. odstawiamy, aż puści dużo soku.
Następnie dokładnie ją odciskamy i przekładamy do garnka.
Dodatki
Do cukinii dodajemy oczyszczone i pokrojone w drobne kawałki paprykę i cebulę. Wlewamy ocet, dodajemy cukier i gotujemy razem, aż dokładnie zmiękną.
Przyprawy
Do miękkich warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż wszystko zgęstnieje.
Blendowanie
Gdy masa będzie odpowiednio gęsta, blendujemy całość i jeszcze raz zagotowujemy. W razie potrzeb doprawiamy i przelewamy do wyparzonych słoików.
Odwracamy do góry dnem do zawekowania. Na zimę możemy słoiki jeszcze pasteryzować.