WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 535]

Ketchup z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo gęsty, aromatyczny i pełen smaku pomidorowy sos z cukinią, cebulką i czosnkiem. Idealny dodatek na całą zimę.

Ketchup z cukinii

Składniki:

Ketchup z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Ketchup z cukinii

Cukinia

Ketchup z cukinii
Osoloną cukinię dokładnie odcedzamy z soku.

Cukinie obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Resztę ścieramy na grubej tarce i solimy. odstawiamy, aż puści dużo soku.
Następnie dokładnie ją odciskamy i przekładamy do garnka.

Dodatki

Ketchup z cukinii
Wszystkie warzywa gorujemy, aż będą bardzo miękkie.

Do cukinii dodajemy oczyszczone i pokrojone w drobne kawałki paprykę i cebulę. Wlewamy ocet, dodajemy cukier i gotujemy razem, aż dokładnie zmiękną.

Przyprawy

Ketchup z cukinii
Warzywa dalej gotujemy z koncentratem i przyprawami.

Do miękkich warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż wszystko zgęstnieje.

Blendowanie

Ketchup z cukinii
Blendujemy wszystko na jednolitą masę i zagotowujemy.

Gdy masa będzie odpowiednio gęsta, blendujemy całość i jeszcze raz zagotowujemy. W razie potrzeb doprawiamy i przelewamy do wyparzonych słoików.

Odwracamy do góry dnem do zawekowania. Na zimę możemy słoiki jeszcze pasteryzować.