Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

kiełbasiano-ziemniaczany gulasz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

szybkie, smaczne, sycące danie :)

kiełbasiano-ziemniaczany gulasz

Składniki:

kiełbasiano-ziemniaczany gulasz

 

  • 1kg ziemniaków
  • pół kg dobrej kiełbasy
  • 4 średnie cebule
  • 5 obranych ze skorki pomidorów albo 3 łyżeczki koncentratu
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • pół szklanki rosołu/bulionu, może być z kostki
  • oliwa do smażenia
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

kiełbasiano-ziemniaczany gulasz
Pokrojoną w piórka cebulę zeszklic na oliwie, dodać pokrojone pomidory (przecier), podsmażyć, zalać gorącym rosołem (bulionem) i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w plasterki lub kostkę kiełbasę, dusić 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować osobno, dodać do reszty składników. Dodać odrobinę cukru, doprawić obficie papryką oraz solą i pieprzem do smaku, dusić jeszcze 3 minuty i podawać gorące. * Opcjonalnie - można zagęścić łyżką mąki :)