Sposób przygotowania:
Kiełbaski w sosie curry z jalapeno
Kiełbaski które zamierzam udusić w sosie, wezmę marynowane ze słoika lub parówki "Berlinki". Te zamarynowane wyjąć i odsączyć oraz ponacinać w drabinkę. Cebulę obrać, opłukać i posiekać w kostkę oraz zeszklić w rondlu na oleju i zaraz potem wrzucić odsączone kiełbaski obsmażając je z różnych stron na rumiano. Papryczkę jalapeno przekroic, oczyścić i opłukać, następnie pokroić na cienkie talarki i wsypać do rondla. Smażyć krótko-2-3 min. Potem zalać wodą na tyle, by zakryła zawartość rondla, dodać przyprawy zapachowe, szczyptę jarzynki suszonej. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, a w tym czasie pokruszyć kostkę rosołową w szklance zimnej wody, dodać śmietankę 12 %, łyżkę mąki pszennej i łyżeczkę curry. zatrzepać widelcem, by grudki nie zostały na dnie i dodać do rondla z wędliną i jarzynami. Zamieszać i jeszcze pogotować z 10-15 min. Potem wyłączyć, spróbować i dodać trochę soli i szczyptę słodkiej mielonej papryki. Podawać danie z ziemniakami z wody lub makaronem fusili.