Marta85

Marta85

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Schab w sosie selerowo-pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Taki schab to świetny pomysł na szybki i tani obiad, a jednocześnie łatwy do przygotowania. Danie możemy podać z ziemniakami lub ryżem.

Schab w sosie selerowo-pomidorowym

Składniki:

Schab w sosie selerowo-pomidorowym

 

  • 6 plastrów schabu
  • 1 większa cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach w puszce
  • sól,pieprz,przyprawa do wieprzowiny, ostra papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab w sosie selerowo-pomidorowym

Duszenie

Schab myjemy, osuszamy. Cebulę kroimy na drobną kostkę i rumienimy na rozgrzanym oleju, dodajemy schab i podlewamy 1 szkl. bulionu warzywnego lub wodą. Dusimy pod przykryciem ok.25 min.

Selera naciowego kroimy w plasterki i wraz z pomidorami dodajemy do schabu, przyprawiamy i dusimy do miękkości.

Podanie

Schab podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką.