czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Kieszonka z szynki wypełniona pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Duszona szynka wieprzowa nadziewana pieczarkami to smakowite mięsko na niedzielny obiad, do tego efektownie się prezentuje :)

Kieszonka z szynki wypełniona pieczarkami

Składniki:

Kieszonka z szynki wypełniona pieczarkami

 

  • gruby plaster szynki ok 200 g
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • kilka gałązek pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • przyprawa do szynki
  • słodka i ostra papryka
  • curry
  • olej
  • ocet winny

Sposób przygotowania:

Kieszonka z szynki wypełniona pieczarkami
Plaster szynki wieprzowej przekroić tworząc kieszonkę. Obsypać przyprawami, również w środku, natrzeć olejem i octem. Odstawić do lodówki na godzinę.

Pieczarki pokroić w plastry i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Doprawić solą i pieprzem. Kieszonkę w szynce nadziać pieczarkami i pietruszką. Oprószyć mąką.

Cebulę zeszklić w rondelku, włożyć szynkę i obsmażyć z obu stron. Całość podlać wrzątkiem tak żeby zakrył mięso. Przykryć i dusić około 45 minut, do miękkości mięsa. Smacznego :)