Sposób przygotowania:
Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami
Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. Długim nożem robimy kieszonkę w środku mięsa (ale nie przebijamy do końca). Nacieramy przyprawą do karkówki, ostrą czerwoną papryką i czosnkiem staropolskim.
Połowę pieczarek kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo kroimy czerwoną cebulę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa muszą nam delikatnie zmięknąć. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Warzywami wypełniamy wnętrze mięsa, układamy w naczyniu żaroodpornym. Powstałym podczas smażenia płynem z pieczarek i miodu podlewamy mięso. Wokół układamy resztę pokrojonych pieczarek i marchewki (pokrojone w plastry).
Całość pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 200*C. Pod koniec możemy odkryć mięso, aby zarumieniło się z zewnątrz.
Połowę pieczarek kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo kroimy czerwoną cebulę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa muszą nam delikatnie zmięknąć. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Warzywami wypełniamy wnętrze mięsa, układamy w naczyniu żaroodpornym. Powstałym podczas smażenia płynem z pieczarek i miodu podlewamy mięso. Wokół układamy resztę pokrojonych pieczarek i marchewki (pokrojone w plastry).
Całość pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 200*C. Pod koniec możemy odkryć mięso, aby zarumieniło się z zewnątrz.
Megi-
misia5
niezły kąsek
VioletoweKucharzenie
Megi- napisał(a):
VioletoweKucharzenie
misia5 napisał(a):
agabi22
VioletoweKucharzenie
agabi22 napisał(a):