Żytnie ravioli z batatem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto na bazie mąki żytniej pełnoziarnistej z farszem z batatów i szpinaku zgrało się wręcz doskonale.

Żytnie ravioli z batatem i szpinakiem

Składniki:

Żytnie ravioli z batatem i szpinakiem

Ciasto

  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) + trochę do podsypywania stolnicy
  • 200 g gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie

Dodatkowo

  • woda do gotowania

Sposób przygotowania:

Żytnie ravioli z batatem i szpinakiem
Do mąki dodajemy sól i zalewamy gorącą wodą, mieszamy łyżką, po czym dodajemy olej i zagniatamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości, studzimy i rozgniatamy widelcem.

Masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekany czosnek i szczyptę soli, podsmażamy przez ok. 2 minuty ciągle mieszając, a następnie dodajemy posiekany szpinak i podgrzewamy do czasu, aż zmięknie.

Do szpinaku z czosnkiem dodajemy rozgniecione bataty, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Studzimy.

Ciasto dzielimy na pół i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą połowę (im cieńsze, tym lepsze). Dzielimy je na 4 wstęgi dowolnej wielkości (w zależności od tego jak duże ravioli chcemy uzyskać).

Na dwóch częściach wykładamy po 1 łyżeczce nadzienia w odstępach ok. 5 cm, przykrywamy dwoma pozostałymi kawałkami wyciętego wcześniej ciasta, dociskamy je wokół nadzienia i wykrawamy radełkiem kształt ravioli. Z pozostałym ciastem robimy tak samo, aż do wykończenia.

Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.