SUPERPRZEPIS

Schab z pieczarkami i czerwoną czubrycą

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Schab z pieczarkami i czerwoną czubrycą Więcej zdjęć (4)

Pyszny i kruchy pieczony schab z pieczarkami i cebulką, przyprawiony czubrycą czerwoną, która nadaje potrawie oryginalnego i ostrego smaku.

Składniki:

Schab z pieczarkami i czerwoną czubrycą

 

  • 1 kg schabu
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • rozmaryn, papryka słodka, papryka chili, pieprz czarny, cząber, papryka ostra, czosnek granulowany, kozieradka, sól)
  • olej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Schab z pieczarkami i czerwoną czubrycą
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso ponacinać w poprzek na równe kawałki (jak przy kotletach), ale nie przekroić do końca. Pieczarki oczyścić i pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażyć cebulę i pieczarki, aż do wyparowania płynu. Ostudzić. Przygotowany farsz wkładać w ponacinane "kieszonki". Każdy ponacinany kawałek schabu dokładnie natrzeć i oprószyć czubrycą czerwoną. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso obwiązać wzdłuż bawełnianym sznurkiem lub nicią. Włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Piec w rękawie lub folii aluminiowej w temperaturze 200°C przez ok.70 min.Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze 10-15 min, tak aby przyrumienić mięso.
Schab z pieczarkami i czerwoną czubrycą
Umyty, osuszony schab naciąć w poprzek na równe kawałki.
Schab z pieczarkami i czerwoną czubrycą
Do każdego naciętej
Schab z pieczarkami i czerwoną czubrycą
Mięso dokładnie natrzeć czubrycą i związać sznurkiem wzdłuż.

Tagi:

schab