Sposób przygotowania:
Piersi z boczkiem i śliwkami
Ziemniaki obrać, opłukać, suszyć i pokroić w kostkę ok. 3 cm. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wymieszać z olejem i przyprawami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem. Piersi opłukać, osuszyć, w każdej zrobić wzdłuż ostrym nożem kieszonkę, wsypać do niej szczyptę czosnku i włożyć 3-4 śliwki (w zależności od wielkości piersi). Ze wszystkich stron oprószyć piersi tymiankiem i sproszkowaną papryką, ściśle owinąć plastrami boczku. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na rozgrzanej łyżce oleju obsmażyć piersi ze wszystkich stron, podlać śmietanką, dodać pieczarki i dusić bez przykrycia około 15 minut, odwracając w międzyczasie. Mięso podać z upieczonymi ziemniakami i dowolnym miksem sałat.
Netka
edytaha
Ja też narobiłam sobie chęci :)
Netka
Czyli rozumiem, ze zdjęcie tylko zostało, Edytko ? Znam ten ból :)
edytaha
Oj tak... Dzisiaj na obiad resztki rosołu, mięskiem tylko oczy nacieszę :)