edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Piersi z boczkiem i śliwkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Do dania najlepiej użyć bardzo cienkich plasterków boczku, grubszymi ciężko mi było owinąć piersi. Przepis podpatrzony w Kulinarnych inspiracjach Kamisa.

Piersi z boczkiem i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi z boczkiem i śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Piersi z boczkiem i śliwkami
Ziemniaki obrać, opłukać, suszyć i pokroić w kostkę ok. 3 cm. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wymieszać z olejem i przyprawami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem. Piersi opłukać, osuszyć, w każdej zrobić wzdłuż ostrym nożem kieszonkę, wsypać do niej szczyptę czosnku i włożyć 3-4 śliwki (w zależności od wielkości piersi). Ze wszystkich stron oprószyć piersi tymiankiem i sproszkowaną papryką, ściśle owinąć plastrami boczku. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na rozgrzanej łyżce oleju obsmażyć piersi ze wszystkich stron, podlać śmietanką, dodać pieczarki i dusić bez przykrycia około 15 minut, odwracając w międzyczasie. Mięso podać z upieczonymi ziemniakami i dowolnym miksem sałat.
Piersi z boczkiem i śliwkami
W kieszonki włożyć po 3-4 śliwki suszone.
Piersi z boczkiem i śliwkami
Ze wszystkich stron oprószyć piersi tymiankiem i sproszkowaną papryką, ściśle owinąć plastrami boczku.
Piersi z boczkiem i śliwkami
Na rozgrzanej łyżce oleju obsmażyć piersi ze wszystkich stron.
Piersi z boczkiem i śliwkami
Obsmażone piersi podlac śmietanką kremówką.