Sposób przygotowania:
Schab nadziewany szpinakiemETAP 1:
Mięso pociąć na grube plastry około 2,5-3 cm grubości i w każdej porcji ostrym nożem zrobić wcięcie taką kieszeń do napełnienia farszem.
Mięso delikatnie rozbić i wewnątrz kieszonki natrzeć sola i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić opłukane i odsączone z nadmiaru wody liście szpinaku, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone w kosteczkę pomidory, smażyć kilka minut do momentu zmniejszenia objętości liści szpinaku, całość w trakcie doprawić solą, pieprzem, przestudzić.
Ser pokroić w grubsze plastry. Do każdej kieszonki z mięsa włożyć plasterek sera i nadzienie szpinakowe, kotlety obtoczyć w mące.
ETAP 2:
Jajka rozmieszać w misce i obtoczyć w nich kotlety z mąką, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać troszkę większa ilość oleju i smażyć kotlety na niewielkim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.