iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Schab nadziewany szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szpinak do niedawna był mało obecny w mojej kuchni, ale ostatnio gości on bardzo często na moim stole.

Schab nadziewany szpinakiem

Składniki:

Schab nadziewany szpinakiem

 

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Schab nadziewany szpinakiem

ETAP 1:

Schab nadziewany szpinakiem
Mąkę docisnąć do mięsa na całej powierzchni.

Mięso pociąć na grube plastry około 2,5-3 cm grubości i w każdej porcji ostrym nożem zrobić wcięcie taką kieszeń do napełnienia farszem.

Mięso delikatnie rozbić i wewnątrz kieszonki natrzeć sola i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić opłukane i odsączone z nadmiaru wody liście szpinaku, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone w kosteczkę pomidory, smażyć kilka minut do momentu zmniejszenia objętości liści szpinaku, całość w trakcie doprawić solą, pieprzem, przestudzić.

Ser pokroić w grubsze plastry. Do każdej kieszonki z mięsa włożyć plasterek sera i nadzienie szpinakowe, kotlety obtoczyć w mące.

ETAP 2:

Schab nadziewany szpinakiem
Kotlety smażyć na niewielkim ogniu bo są dość grube.

Jajka rozmieszać w misce i obtoczyć w nich kotlety z mąką, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać troszkę większa ilość oleju i smażyć kotlety na niewielkim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.