Sposób przygotowania:
Kimchi czyli koreański dodatek do wszystkiego
Kapustę pekińską kroimy w paski a następnie w kostkę na 2cm 2 cm ( na jeden kęs ). W letniej wodzie rozpuszczamy sól i wkładamy do niej pokrojoną kapustę. Odstawiamy na 2 do 4 godzin, aby kapusta odpowiednio zmiękła. Kapustę płuczemy aby wypłukać nadmiar soli, wyciskamy ją w rękach i wkładamy miski. Do kapusty dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, pokrojoną zapałki marchewkę i posiekany szczypiorek wraz z cebulką dymką. Mieszamy. W miseczce ( najlepiej w rękawiczkach bo pasta barwi ręce na czerwono ) mieszamy sos sojowy, rybny i ostrygowy razem z pastą z papryki Chili Gochugaru, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym na tarce imbirem. Tak przygotowaną pastę przekładamy do pokrojonych warzyw i dokładnie wcieramy pastę w warzyw. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do glinianego, kamionkowego lub szklanego słoja i odstawiamy ją na minimum tydzień w ciemne, chłodne miejsce. Kimchi gotowe jest do spożycia po 3 dniach, ale najlepsze jest po 10 dniach
Ankha
Igraszki Losu
kimchi w każdej postaci jest pyszne a w tej bardzo interesujące :)