Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kimchi czyli koreański dodatek do wszystkiego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kimchi Jest to tradycyjne danie ( ile gospodyń tyle przepisów ), dodatek kuchni koreańskiej, składający się z kiszonych warzyw – najczęściej kapusty pekińskiej. Kimchi ma ostry smak i w Korei używana jest jako przystawka, dodatek do potraw.

Kimchi czyli koreański dodatek do wszystkiego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kimchi czyli koreański dodatek do wszystkiego

 

  • 2 kapusty pekińskie
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego (można pominąć )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 4 łyżki pasty z Papryki Chili Gochugaru
  • ½ szklanki soli

 

Sposób przygotowania:

Kimchi czyli koreański dodatek do wszystkiego
Kapustę pekińską kroimy w paski a następnie w kostkę na 2cm 2 cm ( na jeden kęs ). W letniej wodzie rozpuszczamy sól i wkładamy do niej pokrojoną kapustę. Odstawiamy na 2 do 4 godzin, aby kapusta odpowiednio zmiękła. Kapustę płuczemy aby wypłukać nadmiar soli, wyciskamy ją w rękach i wkładamy miski. Do kapusty dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, pokrojoną zapałki marchewkę i posiekany szczypiorek wraz z cebulką dymką. Mieszamy. W miseczce ( najlepiej w rękawiczkach bo pasta barwi ręce na czerwono ) mieszamy sos sojowy, rybny i ostrygowy razem z pastą z papryki Chili Gochugaru, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym na tarce imbirem. Tak przygotowaną pastę przekładamy do pokrojonych warzyw i dokładnie wcieramy pastę w warzyw. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do glinianego, kamionkowego lub szklanego słoja i odstawiamy ją na minimum tydzień w ciemne, chłodne miejsce. Kimchi gotowe jest do spożycia po 3 dniach, ale najlepsze jest po 10 dniach 
Kimchi czyli koreański dodatek do wszystkiego
Składniki potrzebne do przygotowania kimchi
Kimchi czyli koreański dodatek do wszystkiego
Kapusta pokrojona na jeden kęs i marynowana w wodzie z solą
Kimchi czyli koreański dodatek do wszystkiego
Kapusta z warzywami i przyprawami przed okresem fermentacji