jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kiszona kapusta pekińska z papryką.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To kiszonka podobna do koreańskiej KimChi, ale w mojej wersji, bez sosu rybnego.

Kiszona kapusta pekińska z papryką. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kiszona kapusta pekińska z papryką.

 

  • 2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 świeże słodkie papryki czerwone
  • 1 łyżeczka papryki chilli w proszku
  • 1 główka czosnku
  • imbir i kminek
  • 4 łyzeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Kiszona kapusta pekińska z papryką.
Kapustę szatkujemy,słodką paprykę czyścimy z gniazd nasiennych i nasion, kroimy w cienkie paski.
Obrane ząbki czosnku i imbir siekamy.Mieszamy wszystkie składniki z sola i kminkiem oraz ostrą papryką w proszku.
Układamy kapustę w szerokim słoju, mocno ugniatamy (aż kapusta zacznie puszczać sok). Całość nakrywamy talerzykiem i obciążamy Stawiamy w ciepłym pomieszczeniu na około tydzień,po tym czasie wstawiamy w chłodne miejsce.
Kiszona kapusta pekińska z papryką.
Kapustę pekińską kroimy na części, czyścimy po czym szatkujemy.
Kiszona kapusta pekińska z papryką.
Kroimy obrane : czosnek, imbir i paprykę, po czym dodajemy do kapusty.
Kiszona kapusta pekińska z papryką.
Kapusta pekińska z papryką i przyprawami ugnieciona w słoiku.