thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Ogniste kimchi na polska nutę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam miłośnikom kapusty i wielbicielom pikantnych przypraw. Prosty, a jakże wyrazisty dodatek do mięs lub samodzielna przekąska

Ogniste kimchi na polska nutę

Składniki:

Ogniste kimchi na polska nutę

 

  • 60 dag kapusty kiszonej (mocno kwaśnej)
  • 10 liści kapusty pekińskiej ( tylko zgrubiała, biała część)
  • 2 łyżki pasty sambal oelek Tao - Tao
  • 8 łyżek sosu sojowego jasnego Tao - Tao
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cebulka biała
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szczypta imbiru w proszku
  • 6 łyżek oleju

 

Sposób przygotowania:

Ogniste kimchi na polska nutę
Kapustę kiszoną (miałam domowej roboty) włożyć do miski. Nie odciskać, ale też nie wlewać soku. Kapustę pekińską (biała, twardsza część) zblanszować, pokroić w paski, dodać do miski z kiszoną. Dodać rozdrobnione ząbki czosnku, pokrojoną na cienkie piórka cebulę, pastę sambal oelek, sos sojowy, imbir, cukier oraz olej. Wymieszać dokładnie. Na kapuście położyć talerz, a na nim jakieś obciążenie. Taki " ładunek" odstawić na noc do lodówki. Podawać jak przystawka przed posiłkiem - zajadać pałeczkami albo jako dodatek do pieczonych mięs z którymi komponuje się świetnie;) Kimchi jadłam już jakiś czas temu, w restauracji orientalnej. Była to taka przekąska w małej miseczce, w oczekiwaniu na sushi. Potem jadłam kupione kimchi ze słoiczka. Bardzo smakowała mi kapusta w tej wersji - kiszona kapusta pekińska, czerwona od proszku chili - tak to zapamiętałam. Odtwarzając smaki, zrobiłam coś na wzór tej pysznej potrawy. Kombinowanie się opłaciło - teraz wiem, że kapusta w tej wersji na stałe zagości w moim menu:) Można na początek dać jedną łyżkę pasty sambal oelek, jest na prawdę ostra:)

Tagi:

kimchi sosy