Sposób przygotowania:
Kindziukowa przekąska
Kindziuk to długo dojrzewająca wędlina o wyrazistym smaku mająca swój rodowód na Litwie. Kroi się go tak jak mięsne salami, bardzo cieniutko - moje plasterki były cienkie jak papier, prawie okrągłe i średnicy plastrów sera.
Okrągłe plasterki sera przekrawamy na pół. Układamy jeden plasterek kindziuka, na to półplasterek sera, kawałek liścia sałaty (tak żeby wystawał) i przykrywamy drugim plasterkiem kindziuka. Zwijamy zaginając najpierw dół - wędlina bez sera - a potem oba boki do środka i spinamy szpadką. Podajemy na desce z dodatkiem sosu.
Pyszna i prosta przekąska.
Sos: majonez mieszamy z musztardą lub chrzanem. Jeśli byłby zbyt ostry można dodać troszkę jogurtu.
Okrągłe plasterki sera przekrawamy na pół. Układamy jeden plasterek kindziuka, na to półplasterek sera, kawałek liścia sałaty (tak żeby wystawał) i przykrywamy drugim plasterkiem kindziuka. Zwijamy zaginając najpierw dół - wędlina bez sera - a potem oba boki do środka i spinamy szpadką. Podajemy na desce z dodatkiem sosu.
Pyszna i prosta przekąska.
Sos: majonez mieszamy z musztardą lub chrzanem. Jeśli byłby zbyt ostry można dodać troszkę jogurtu.
góralka
Sarenka
A.B.