Sposób przygotowania:
Kisiel truskawkowyETAP 1
Przygotowane truskawki myjemy i odsączamy z wody i usuwamy szypułki. Gotowe przekładamy go garnka w którym będziemy gotować kisiel.
ETAP 2
Do truskawek dodajemy cukier i całość miksujemy na gładką masę.
ETAP 3
Mus truskawkowy stawiamy na ogniu, dodajemy do niego 0,5 szklanki wody i podgrzewamy. W drugiej połowie wody rozpuszczamy mąkę.
ETAP 4
Mieszaniną wody i mąki zalewamy gorące truskawki. Całość zagotowujemy, by skrobia się rozkleiła. Ewentualnie dosładzamy do smaku (wszystko zależy od słodkości użytych owoców).
ETAP 5
Gotowy deser porcjujemy do pucharków. Spożywamy na ciepło lub na zimno. Ja wolę wersje na zimno, więc kisiel studzę w pucharkach, a następnie dekorujemy wiórkami czekoladowymi i świeżymi owocami.