jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kisiel truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Kisiel po przestudzeniu można podać także z innymi dodatkami, np. bitą śmietaną, lodami itp.! Kisiel na ciepło możemy podać z świeżo ugotowanym budyniem waniliowym! Polecam ten pyszny, tani i prosty deser!

Kisiel truskawkowy

Składniki:

Kisiel truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Kisiel truskawkowy

ETAP 1

Kisiel truskawkowy
Przygotowane truskawki przekładamy do garnka w którym będziemy sporządzać deser

Przygotowane truskawki myjemy i odsączamy z wody i usuwamy szypułki. Gotowe przekładamy go garnka w którym będziemy gotować kisiel.

ETAP 2

Kisiel truskawkowy
Po dodaniu cukru owoce miksujemy

Do truskawek dodajemy cukier i całość miksujemy na gładką masę.

ETAP 3

Kisiel truskawkowy
W części wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną

Mus truskawkowy stawiamy na ogniu, dodajemy do niego 0,5 szklanki wody i podgrzewamy. W drugiej połowie wody rozpuszczamy mąkę.

ETAP 4

Kisiel truskawkowy
Mąkę z woda wlewamy do gotujących truskawek.

Mieszaniną wody i mąki zalewamy gorące truskawki. Całość zagotowujemy, by skrobia się rozkleiła. Ewentualnie dosładzamy do smaku (wszystko zależy od słodkości użytych owoców).

ETAP 5

Kisiel truskawkowy
Ugotowany kisiel porcjujemy , studzimy i dekorujemy

Gotowy deser porcjujemy do pucharków. Spożywamy na ciepło lub na zimno. Ja wolę wersje na zimno, więc kisiel studzę w pucharkach, a następnie dekorujemy wiórkami czekoladowymi i świeżymi owocami.


Tagi:

czekolada