Sposób przygotowania:
Kisiel z jabłek surowych
Sposób przyrządzenia
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 1/2 szklanki wody zagotować z dodatkiem cukru i goździkiem, a w pozostałej rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Do zagotowanej wody dodać utarte jabłka, silnie podgrzać, wlać powoli, stale mieszając, rozprowadzoną mąkę i kilka razy zagotować. Po odstawieniu z ognia dodać 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Podać kisiel w salaterce lub kompotierkach dobrze oziębiony. Przepis pochodzi z książki "nastolatki gotują" autorstwa pani sabiny witkowskiej.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 1/2 szklanki wody zagotować z dodatkiem cukru i goździkiem, a w pozostałej rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Do zagotowanej wody dodać utarte jabłka, silnie podgrzać, wlać powoli, stale mieszając, rozprowadzoną mąkę i kilka razy zagotować. Po odstawieniu z ognia dodać 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Podać kisiel w salaterce lub kompotierkach dobrze oziębiony. Przepis pochodzi z książki "nastolatki gotują" autorstwa pani sabiny witkowskiej.