Sposób przygotowania:
Kiszka ziemniaczana z farszem z dzika
Zaznaczam na wstępnie, że ilość zużytego farszu zależy tak naprawdę od średnicy posiadanej kiszki. Zawsze farszu warto zrobić troszkę więcej. Z tego co zostanie zawsze można usmażyć placki czy też upiec babkę ziemniaczaną. Ziemniaki (miałem takie średniej wielkości) obieramy i trzemy jak na placki wraz z cebulami. Odlewamy 2-3 łyżki krochmalu. Części gulaszowe z dzika mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem naturalnym do smaku. Słoninę drobno siekamy. Dodajemy mięso mielone z dzika oraz majeranek. Mieszamy. Tak przygotowany farsz dodajemy do startych ziemniaków. Dokładnie mieszamy, aby mięso połączyło się z ziemniakami. Jelita grube wieprzowe (miałem 2x60cm) przelewamy wodą w celu oczyszczenia i sprawdzenia czy nie są dziurawe. Przy pomocy łyżki nakładamy farsz mięsno-ziemniaczany do środka. Końce jelita zszywamy nitką. Jelita jeszcze nakłuwamy delikatnie widelcem, aby kiszka nie pękła podczas pieczenia. Tak przygotowane kiszki ułożone na blaszce wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170C. Pieczemy około 2 godzin po 1,5 h przewracając kiszkę na drugą stronę, aby spiekła się równomiernie. Smacznego.