Sposób przygotowania:
Kiszka ziemniaczana z pieczonym dzikiem
Jelito grube wieprzowe przez noc moczę w zimnej wodzie (jelita kupuję konserwowane w soli stąd ten krok). Następnego dnia dokładnie je myję i sprawdzam czy jest całe przelewając przez nie wodę. Z wcześniej parzonego, a potem upieczonego dzika wycinam skrawki mięsa. Wrzucam do robota i drobno siekam. Dodaję jeszcze słoninę i ponownie włączam robota. Masa mięsna powinna być drobno posiekana. Taką dodaję do ziemniaków. Bez odlewania krochmalu mieszam. Tak przygotowany farsz nakładam do środka jelita wieprzowego. Końce zawiązuje nitką. Kiszkę wstawiam do blaszki, a następnie do piekarnika. Nastawiam temperaturę 180C i piekę około 1,5 godziny, do zarumienienia. W razie potrzeby, jeśli spód kiszki nie będzie spieczony kiszkę obracam i dopiekam jeszcze kilkanaście minut. Podałem z ogórki małosolnym. Smacznego.