pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kiszka ziemniaczana z pieczonym dzikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

kiszka ziemniaczana z kawałkami pieczonego mięsa z dzika

Kiszka ziemniaczana z pieczonym dzikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiszka ziemniaczana z pieczonym dzikiem

 

  • ziemniaki 3 kg
  • mięso z pieczonego dzika 30 dag
  • słonina 5 plastrów
  • sól do smaku
  • majeranek do smaku

Sposób przygotowania:

Kiszka ziemniaczana z pieczonym dzikiem
Jelito grube wieprzowe przez noc moczę w zimnej wodzie (jelita kupuję konserwowane w soli stąd ten krok). Następnego dnia dokładnie je myję i sprawdzam czy jest całe przelewając przez nie wodę. Z wcześniej parzonego, a potem upieczonego dzika wycinam skrawki mięsa. Wrzucam do robota i drobno siekam. Dodaję jeszcze słoninę i ponownie włączam robota. Masa mięsna powinna być drobno posiekana. Taką dodaję do ziemniaków. Bez odlewania krochmalu mieszam. Tak przygotowany farsz nakładam do środka jelita wieprzowego. Końce zawiązuje nitką. Kiszkę wstawiam do blaszki, a następnie do piekarnika. Nastawiam temperaturę 180C i piekę około 1,5 godziny, do zarumienienia. W razie potrzeby, jeśli spód kiszki nie będzie spieczony kiszkę obracam i dopiekam jeszcze kilkanaście minut. Podałem z ogórki małosolnym. Smacznego.
Kiszka ziemniaczana z pieczonym dzikiem
Kiszkę wieprzową moczymy w wodzie kilka godzin
Kiszka ziemniaczana z pieczonym dzikiem
Z pieczonego dzika wykrajamy kawałki mięsa
Kiszka ziemniaczana z pieczonym dzikiem
Farsz ziemniaczany łączymy z mięsnym i mieszamy
Kiszka ziemniaczana z pieczonym dzikiem
Nakładamy go do jelita wieprzowego i pieczemy