mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Kiszona kapusta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kapusta domowa kiszona jest bardzo zdrowa i smaczna na zimę

Kiszona kapusta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiszona kapusta

 

  • 10 kg kapusty krajanki
  • 17 dkg soli
  • 2 marchewki

Sposób przygotowania:

Kiszona kapusta
Kapustę obieram z brzydkich liści, myję ją i wykrawam kłęby ze środka.Kroją ją specjalnym heblem do kapusty. Marchew obieram, myję, i ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję do kapusty, przesypuje solą, mieszam i odstawiam na dwie godziny. Kapusta zmorzy się. Następnie przekładam do słojów, mocno ubijam, żeby wyszedł nadmiar soku. Słoiki odstawiam w ciepłe miejsce, na około dwa tygodnie. Po tym czasie kapustę przenoszę do piwnicy.
Kiszona kapusta
Kapusta biała główki całe obrana z liści wierzchnich
Kiszona kapusta
Kapusta biala poszatkowana specjalnym heblem
Kiszona kapusta
Kapusta poszatkowana z marchewką startą na tarce
Kiszona kapusta
Kapusta leżakuje z marchewką w misce przed włozeniem do sloików

Tagi:

kapusta