WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 736]

Kiszona rzodkiewka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo oryginalna przekąska w postaci marynowanych rzodkiewek z nutą listka laurowego i ziela angielskiego.

Kiszona rzodkiewka

Składniki:

Kiszona rzodkiewka

 

  • 2 kg rzodkiewki
  • 3 l przygotowanej wody
  • 3 duże łyżki soli kamiennej
  • duża główka czosnku
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • korzeń chrzanu
  • koper

Sposób przygotowania:

Kiszona rzodkiewka

Rzodkiewki

Kiszona rzodkiewka
Najlepsze są młode, dość małe rzodkiewki.

Rzodkiewki oczyszczamy dokładnie i płuczemy w wodzie. Odsączone, układamy w wyparzonych słoikach.

Dodatki

Kiszona rzodkiewka
Woda na zalewę powinna być w temp pokojowej.

Wodę wystudzamy lekko i rozpuszczamy w niej dokładnie sól. Do każdego słoika z rzodkiewkami wkładamy czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i koper. Zalewamy zalewą i zakręcamy słoiki. Odstawiamy na kilka dni do ukiszenia, aż zmienią kolor.