WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1968]

Ogórki konserwowe z papryczka chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki gruntowe zakonserwowane z dodatkiem papryczki chili oraz tradycyjnych przypraw. Idealne do kanapek i do obiadu.

Ogórki konserwowe z papryczka chili Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki konserwowe z papryczka chili

 

  • Ogórki gruntowe
  • Do każdego słoika:
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 1 ząbek czosnku
  • Kawałek chrzanu
  • 1 gałązka kopru z baldachami
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 0,5 papryczki chili
  • 1 listek laurowy
  • Zalewa:
  • 6szkl. wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe z papryczka chili

ETAP 1:

Słoiki wyparzyc. Na dno każdego słoika wsypać ziele angielskie, czarny pieprz ziarnisty. Włożyć listek, ząbek czosnku i kawałek chrzanu.

Ogórki umyć i osuszyć. Poukładać ściśle w słoikach. Do każdego słoika włożyć 0,5 papryczki chili oczyszczonej z ziaren. Na wierzchu upchnąć gałązke kopru.

Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić. Pasteryzowac 10 minut. Odstawić do góry dnem.

Wystudzić i odstawić w chłodne miejsce.

Ogórki konserwowe z papryczka chili
Ogórki po pasteryzacji odstawione do góry dnem
Ogórki konserwowe z papryczka chili
Słoiki zakręcone i wstawione do dużego garnka
Ogórki konserwowe z papryczka chili
Słoiki wypełnione ogórkami i przyprawami.
Ogórki konserwowe z papryczka chili
Na dno słoików wsypujemy przyprawy ziarniste