migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Rzodkiewka na ciepło

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W warzywniaku wysyp rzodkiewki i już nie wiadomo co z niej robić. Postanowiłam spróbować wersji na ciepło.Po prostu ją ugotowałam i podałam z bułką tartą zarumienioną na masełku. W smaku przypomina jakby nieco kalarepkę czy szparagi.

Rzodkiewka na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rzodkiewka na ciepło

 

  • 1 kg rzodkiewki bez listków, najlepiej aby była w miarę tej samej wielkości
  • 70 g masła
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • ok 1 l wody
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Rzodkiewka na ciepło
Rzodkiewki dokładnie umyć, odkroić ogonki i ewentualne plamki. Do garnka wlać wodę i zagotować. 

Do wrzątku dodać trochę soli i cukru, ja dałam po ok 1/4 łyżeczki. Wrzucić oczyszczone rzodkiewki i gotować aż rzodkiewki będą miękkie ale nie rozgotowane, zależy od wielkości, ok 20 minut.

Najlepiej sprawdzić wykałaczką lub po prostu spróbować jedną rzodkiewkę czy jest wystarczająco miękka. Ugotowane rzodkiewki osączyć na sicie. Na patelni rozpuścić masło i dodać bułką tartą. 

Chwilkę smażyć aby bułka lekko się zrumieniła. Następnie wrzucić ugotowane rzodkiewki.

Wymieszać aby rzodkiewki oblepiły się bułeczką. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
Rzodkiewka na ciepło
Rzodkiewki dokładnie umyć, odkroić ogonki i ewentualne plamki.
Rzodkiewka na ciepło
Do garnka wlać wodę i zagotować. Do wrzątku dodać trochę soli i cuku, ja dałam po ok 1/4 łyżeczki. Wrzucić oczyszczone rzodkiewki i gotować aż rzodkiewki będą miękkie ale nie rozgotowane, zależy od wielkości, ok 20 minut.
Rzodkiewka na ciepło
Ugotowane rzodkiewki osączyć na sicie.
Rzodkiewka na ciepło
Na patelni rozpuścić masło i dodać bułką tartą. Chwilkę smażyć aby bułka lekko się zrumieniła. Następnie wrzucić ugotowane rzodkiewki.