zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kiszony kalafior

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

tak zachwalacie kiszony kalafior, więc zrobiłam na próbę słoiczek i powiem, że i mnie przypadł do gustu

Kiszony kalafior Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiszony kalafior

 

  • 500 g kalafiora
  • 1 gałązka kopru z nasionami
  • 2 plasterki marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek korzenia chrzanu
  • 1/2 łyżka soli kamiennej
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

Kiszony kalafior
Kalafiora podzielić na różyczki. Na dno wyparzonego słoika o poj. 900 ml włożyć plasterki marchewki, pół gałązki kopru, czosnek i chrzan. Następnie włożyć ciasno różyczki kalafiora a na wierzch resztę kopru. Wodę wymieszać z solą i zalać nią zawartość słoika. Zakręcić zakrętką i zostawić do kiszenia. Po kilku dniach kalafior jest dobry do spożycia. Ja część kalafiora zjadłam bez żadnych dodatków, ale można go użyć do sałatki.
Kiszony kalafior
na dno słoika włożyć kpoer marchew chrzan i czosnek
Kiszony kalafior
do słika z przyprawami włożyć różyczki kalafiora
Kiszony kalafior
kalafior zalać wodą z solą i zakręcić słoik
Kiszony kalafior
po kilku dniach kalafior jest gotowy do spożycia

Tagi:

kalafior