bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kiszony kalafior

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię kalafiora kiszonego , używam go do różnych sałatek i surówek, a nawet jem solo. Polecam.

Kiszony kalafior

Składniki:

Kiszony kalafior

 

  • 2 małe kalafiory
  • 4 baldachimy kopru
  • 2 liście chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 litra zimnej wody
  • 2,5 łyżki soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Kiszony kalafior
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i myjemy.

Do słoików układamy koper, liście chrzany oraz obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek.

Układamy różyczki kalafiora, w zimnej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy zalewą kalafiory.

Słoiki zakręcamy i odstawiamy na kilka dni, po trzech dniach kalafior powinien być już ukiszony.

Podczas kiszenia ze słoików potrafi wyciekać woda, więc najlepiej słoiki powstawiać do miski.