Sposób przygotowania:
Cukinia marynowana w oliwie
Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt grube plasterki (ja pokroiłam je wzdłuż cukinii).
Cukinię oprószamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni grillowej lub grillu z dwóch stron aż nabiorą złotej barwy. Przekładamy je do miski i mieszamy z sokiem z cytryny – zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Czosnek i papryczkę chilli kroimy plasterki.
Do wyparzonego słoika kładziemy garść wystudzonej cukinii na niej układamy kawałek tymianku, czosnku i chilli, czynność powtarzamy aż do skończenia się składników. Cukinię z dodatkami zalewamy zimną oliwą z oliwek – oliwy ma być tyle, żeby cukinia wraz z dodatkami była dokładnie nią przykryta (gwarantuje to wtedy , że cukinie się nie popsuje ).
Tak przygotowaną cukinię zakręcamy i wstawiamy do lodówki na minimum 48 godzin tak aby smaki zdążyły się połączyć po tym czasie jest gotowa do jedzenia. Świetny dodatek do kanapek i mięs, smacznego :D
Cukinię oprószamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni grillowej lub grillu z dwóch stron aż nabiorą złotej barwy. Przekładamy je do miski i mieszamy z sokiem z cytryny – zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Czosnek i papryczkę chilli kroimy plasterki.
Do wyparzonego słoika kładziemy garść wystudzonej cukinii na niej układamy kawałek tymianku, czosnku i chilli, czynność powtarzamy aż do skończenia się składników. Cukinię z dodatkami zalewamy zimną oliwą z oliwek – oliwy ma być tyle, żeby cukinia wraz z dodatkami była dokładnie nią przykryta (gwarantuje to wtedy , że cukinie się nie popsuje ).
Tak przygotowaną cukinię zakręcamy i wstawiamy do lodówki na minimum 48 godzin tak aby smaki zdążyły się połączyć po tym czasie jest gotowa do jedzenia. Świetny dodatek do kanapek i mięs, smacznego :D
SylaUla
Igraszki Losu