Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1347]

Frużelina porzeczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedyś robiłam tylko soki lub dżemy z porzeczek, teraz więcej robię frużeliny, uwielbiam owoce w żelu, którymi przekładam ciasta.

Frużelina porzeczkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Frużelina porzeczkowa

Na frużelinę

Sposób przygotowania:

Frużelina porzeczkowa
Porzeczki odszypułkować, opłukać, przełożyć do dużego garnka. Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok, dodać do owoców. Gotować na wolnym ogniu, kilka minut. Następnie ciągle mieszając dodać cukier, gotować.

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do gotujących owoców, zagotować. Zdjąć garnek z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, szybko wymieszać.

Gorącą frużelinę nalewać do słoików, odstawić do góry dnem.
Frużelina porzeczkowa
Porzeczki czarne przebrane odszypułkowane i opłukane
Frużelina porzeczkowa
Mąka ziemniaczana wsypana do garnuszka i rozmieszana z zimną wodą
Frużelina porzeczkowa
Żelatyna została zalana wodą i odstawiona do napęcznienia