Książka Kucharska: Smaki Japonii

Kjabetsu su-zuke piklowana kapusta

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tsukemono piklowanie po japońsku

Kjabetsu su-zuke piklowana kapusta

Składniki:

Kjabetsu su-zuke piklowana kapusta

 

  • 1/4 dużej kapusty
  • 4 szklanki octu ryżowego lub winnego
  • 2łyżki soli
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 szklanki wody
  • 3 cm skórki limonki lub cytryny

Sposób przygotowania:

Kjabetsu su-zuke piklowana kapusta
Kapustę umyć,odciąć głąb.Wysuszyć papierem kuchennym.Pokroić w 3 na 5 cm kawałki..Włożyć do kamionki. Zrobić zalewę,zagotować ocet,sól,cukier,wodę.Natychmiast zalać kapustę.Włożyć skòrkę i zaraz nakryć,obciążyć i trzymać w ciemnym,chłodnym miejscu.Nadaje się do konsumpcji po 2 dniach.Do piklowania można dodać pokrojoną ostrą papryczkę.

Tagi:

kapusta